BLOG

Kemençe alırken nerden aldığınıza ve kimden aldığınıza dikkat etmeniz gerekir. Öyle 50-100 TL lik kemençeler çalınabilecek enstrumanlar değildir. Keman gibi fabrikasyon yapım iyi sonuç vermez. Doğanın gerçekliğini yansıtmalıdır. Doğal ağaç olmalıdır. Emek ve el yapımı ustalık gerektirir. Kemençe her ağaçtan yapılabilir ama her ağaç mevsimsel olarak iyi ses vermeyebilir.

Öncelikli kullanılması gereken ağaçlar ; Erik, Ardıç, Dut, Maun , Anikra , Kiraz, Sarmaşık ve Paduk .

Ağaçlar konusunda bilinmeyen ağaçlar var bunlar yurt dışından getirilen ağaçlardır. İyi bir ustalık ve işçilikle çok kaliteli Kemençeler üretilebilir. Ardıç ve Erik en makbul olanıdır.

EN İYİ KEMENÇE HANGİ AĞAÇTAN ?

En iyi Kemençe Erik ve Ardıç ağacından yapılmaktadır. Bu ağaçlardan yapılan kemençelerin sesi daha gür çıkar. Yaş ağaçtan kemençe olmaz mutlaka ağacın kuru olması gerekir. Ağacı seçtikten sonra keser,hızar,bıçak,iskarpela kullanarak bir kemençe imalatına başlanılabilir.
MAUN AĞACI
Sıcak iklim ağacıdır. Dünya üzerinde yetiştiği yerler Batı Hindistan, Batı Afrika, Orta ve Güney Amerika, Meksika , Küba , Jamaika, Flipinler , İspanya ve Avustural yadır. Türkiye de yetişmez.
Düzgün gövdeli , geniş taç yaprak ve bol yapraklı ağaçtır. Yaklaşık olarak 30 cm kadar yükseklik ve 100 cm kadar çapla yetişir.

KEMENÇE AĞAÇLARI

ERİK
ARDIÇ
MAUN
GÜL
AKÇA
PELESENK
ABANOZ
PATUK
CEVİZ

KEMENÇE YAPIM AŞAMALARI ?

Öncelikle yapılmak istenen ağaç seçilir. Kemençenin dış hatları ölçülendirilip ağacın üzerine çizilir ve kesilir. Daha sonra iç kısmı oyulur. Ayrı bir yerde ladin ağacından yapılan kapak kısmı gerekli ölçülere kadar inceltilir. Kemençe kalıbının üzeri kapağa göre ayarlanıp sonra kapaklama işlemi yapılır. Daha sonraki aşamalarda akort, burgu yerleri açılır ve klavye aşaması gerçekleşir. Teller ve eşik ayarlandıktan sonra Kemençemiz çalacak hale gelir.

KEMENÇE ÇALMAYI NERDE ÖĞRENMEMİZ GEREK

Kurstan ve akademisyen hocalardan ders almak gereklidir. Öğrencilerin çok iyi kavrayabilmesi için nota eğitimi şart. Globalleşen dün yada nota bilmek ne kadar önemliyse kemençeye yeni başlayan birisinin de nota bilmesi çok önemlidir. Evde öğrenmek öğrenme süresini uzatır. Notalı eğitim süreyi olduğunca kısaltır. Evde kemençe öğrenen öğrencinin 1 yılda öğrendiğini, notayla öğrenen birisi 6-7 ayda bunu gerçekleştirir.

KEMENÇE ÇALMASI ZOR BİR ENSTRUMAN MI?

Kemençeyi öğrenmek öğrencinin yeteneğine ve çalışmasına bağlıdır. Çalması zor bir enstrumandır. Bütün perdesiz enstrumanlar gibi nota yerlerinin görünmemesi yıllarca kemençeye notası yok söylenimi katmıştır. Ama modern kemençenin gelişiyle tabi ki bu görüş yıkılmıştır. Kemençenin nota yerleri belirlenmiştir. Öğrencilere nota yerleri öğretildiği için kolaylıkla verdiğimiz parçaları çözebiliyorlar.

KEMENÇE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ?

Kemençe alırken öncelikle kemençe çalmasını bilen ve gerçekten bu işten anlayan birisiyle kemençe almak zorundayız. Kemençenin boyutları ve yapısı uygun olmalıdır. Güzelliğinden dolayı kemençe alınmamalıdır. Sadece sesi dinlenmeli ve mutlaka sesini iyi bilen biriyle kemençe almak zorundayız.

KATEGORİLER